Porzeczki pod pierzynką

W lecie uwielbiam owoce sezonowe, truskawki, maliny, porzeczki. Już od dłuższego czasu chodziło za mną ciasto z porzeczkami czerwonymi i w końcu nadarzyła się okazja by upiec pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach słodko-kwaśny porzeczkowiec.

Składniki na kruche ciasto:
250 gram mąki tortowej
130 gram masła bądź margaryny
100 gram cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka jogurtu naturalnego
4 żółtka

Mąkę i proszek wymieszać, dodać masło, żółtka, cukier, jogurt i szybko zagnieść. Włożyć do lodówki na około godzinę. Po godzinie wylepić dno formy, u mnie okrągła (średnica 26cm) i do piekarnika na 15-20 minut do 180 stopni C. Po podpieczeniu na ciepły spód wyłożyć nadzienie porzeczkowe a na to masę bezową, na wierzch posypać płatkami migdałowymi. Jeśli ktoś nie lubi można ten etap pominąć. Wstawić ponownie do piekarnika na 180 stopni i podpiekać do zarumienienia się wierzchu.



Nadzienie porzeczkowe:
500gram porzeczki czerwonej (można również zmieszać pół na pół z porzeczką czarną lub oczywiście dodać inne owoce sezonowe)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Porzeczki wymieszać wraz z mąką

Chmurka bezowa:
4 biała (temperatura pokojowa)
szczypta soli
200 gram cukru drobnego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
garść migdałów w płatkach

W misie mikserem ubić same białka, gdy będą robiły się pieniły dodać sól, dalej ubijać. Gdy piana będzie sztywna dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Powinna  powstać błyszcząca masa bezowa. Dodać mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszać.



1 komentarz:

Copyright © 2014 elvisowa , Blogger