Ciasto marchewkowe w wersji fit bez użycia miksera
Dostałam sporo zapytań o podanie przepisu na to pyszne i aromatyczne ciasto marchewkowe.
Nie może być inaczej i chętnie podzielę się przepisem.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej - u mnie mieszana pół na pół jasna i ciemna
1 szklanka tartej marchwi
1 szklanka tartego jabłka
1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
2 jajka
1/3 szklanki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
1 szklanka orzechów, np włoskich lub jakaś mieszanka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu w zależności od upodobań
Wymieszać składniki suche, w drugiej misce wymieszać składniki mokre i wszystko razem połączyć. Wyłożyć do keksówki lub innej formy. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
Nie może być inaczej i chętnie podzielę się przepisem.
Składniki:
1 szklanka mąki orkiszowej - u mnie mieszana pół na pół jasna i ciemna
1 szklanka tartej marchwi
1 szklanka tartego jabłka
1/3 szklanki ksylitolu lub innego słodziwa
2 jajka
1/3 szklanki masła klarowanego lub oleju rzepakowego
1 szklanka orzechów, np włoskich lub jakaś mieszanka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu w zależności od upodobań
Wymieszać składniki suche, w drugiej misce wymieszać składniki mokre i wszystko razem połączyć. Wyłożyć do keksówki lub innej formy. Piec około 45 minut w 180 stopniach.
To ścieranie marchwi jedynie mnie powstrzymuje przed zrobieniem takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuń