To proste jak bułka z masłem
Chleb z własnego wypieku i domowe aromatyczne masło, nie ma lepszego i smaczniejszego połączenia. Domowe masło wyczarujesz w mniej niż 10 minut. Wystarczy 1 składnik.
Tym razem do kuchni pospieszył się mój mąż. Nie wiem skąd ten pomysł na kucharzenie, gdyż odkąd się znamy a jest to 12 lat to w kuchni tylko jajecznicę robi. A tutaj masz, rano wstał i zakomunikował, ze będzie robił masło :)
Domowe masło:
Składniki:
- 1,5 litra śmietany kremowej 36% lub 30%, najlepsza będzie bez zbędnych dodatków tj. karagen czy inne ulepszacze. Najlepsza śmietana byłaby od sprawdzonego gospodarza, ale wiem, że nie zawsze jest dostęp do takich produktów.
- mikser, słoik lub specjalne urządzenie do wyrobu masła.
Śmietana powinna być w temperaturze pokojowej, wlewamy ją do miski, mikser w dłoń i miksujemy jakieś 5 minut. Jak już się masa wyrobi to bierzemy łyżkę cedzakową i wykładamy to masło do miski z zimną wodą. Następnie bierzemy w dłonie i formujemy kule, kostki czy inne kształty. U mnie z tej ilości śmietany wyszły dwie takie kostki.
Jedna będzie do smarowania pieczywa, a z drugiej zostało zrobione masło ziołowe, które możemy wykorzystać do dań z grilla, mięsa itp.
Masło ziołowe:
- kostka masła, może być właśnie to domowe robione własnoręcznie lub kupione gotowe i dodanie ziół takich jak:
- natka pietruszki (drobno posiekana)
- tymianek (łyżeczka)
- czosnek (1 ząbek)
- szczypta soli
Kochani prawda, że proste?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz