Rabarbarowy zawrót głowy
Sezon na rabarbar w pełni, a ciasto z tym pysznym owocem chodziło za mną już dłuższy czas i w końcu nadszedł moment, że go upiekłam. Wyszedł pyszny. Ta kwaśność rabarbaru wspaniale komponowała się ze słodyczą piankowej chmurki. Zostawiam Wam przepis na to cudo:
RABARBAROWIEC
Składniki na formę 24x24
Ciasto kruche:
200 gram margaryny
400 gram mąki tortowej
100 gram cukru pudru
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
Z tego zagniatamy ciasto. Z tego 1/4 odkrawamy i wkładamy do zamrażalnika a resztę do lodówki na 40 minut w 180 stopniach.
Na bezę:
4 białka
120 gram cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Ubijamy białka na pół sztywno, dodajemy powoli cukier nadal ubijając i pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną
Rabarbar:
600 gram obranego i pokrojonego rabarbaru, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny.
Po schłodzeniu ciasta w lodówce wykładamy na formę, podwijając brzegi, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po wyjęciu wykładamy owoce bez soku, który został w misce, na owoce wykładamy bezę, a na to ścieramy tą 1/4 ciasta z zamrażalnika i do piekarnika na kolejne 20 minut.
Po wystudzeniu można udekorować cukrem pudrem.
Wow! Ale Ci piękne wyszło! To nawet nie wiedziałam, że sezon rabarbarowy już już. Dobra, jutro lecę do warzywniaka i będzie ciacho :)
OdpowiedzUsuńrabarbarowe... trzeba korzystać póki sezon
OdpowiedzUsuńmniam mniam oczy juz zjadły:0
OdpowiedzUsuń