Cukinia faszerowana - wersja dla tych dbajacych o linię

Kochani dawno nic nie opublikowałam dla Was apetycznego. Każdy z Nas lubi smacznie zjeść, ale większość z Nas nie lubi stać całymi dniami w kuchni przy garach. Osobiście gotować lubię i czasami trafi mnie kuchenna gorączka tak jak dzisiaj. Jak wiecie testuję również zottarellę i głowa od pomysłów aż paruje.
No to do rzeczy, podam Wam przepis na bardzo proste danie, nie tylko dla dbających o sylwetkę czy będących na diecie.

Faszerowana cukinia

Składniki:
  • Mała cukinia
  • Pieczarki (5 sztuk)
  • Cebula (1/2 sztuki), por lub szczypiorek
  • Mięso z piersi kurczaka 
  • Olej rzepakowy
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)

Cebulę, bądź por kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przyprawiamy czym lubimy. U mnie sól himalajska, pieprz, zioła prowansalskie. Dodajemy również drobno pokrojone pieczarki. Cukinię myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy nasiona i farsz wykładamy na tą właśnie cukinię. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem, bądź plasterkami zottarelli i do piekarnika na 20 minut.

Prawda, że proste?






To życzę smacznego.

5 komentarzy:

  1. Odrzucam mięso lub zastąpię cieciorką i robię :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie dania gdzie jest dużo smaków w jednym. Dania jednogarnkowe, zapiekanki z makaronem czy właśnie takie zapiekane cuda. Oj zrobiłaś smaka:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 elvisowa , Blogger