Cukinia faszerowana - wersja dla tych dbajacych o linię
Kochani dawno nic nie opublikowałam dla Was apetycznego. Każdy z Nas lubi smacznie zjeść, ale większość z Nas nie lubi stać całymi dniami w kuchni przy garach. Osobiście gotować lubię i czasami trafi mnie kuchenna gorączka tak jak dzisiaj. Jak wiecie testuję również zottarellę i głowa od pomysłów aż paruje.
No to do rzeczy, podam Wam przepis na bardzo proste danie, nie tylko dla dbających o sylwetkę czy będących na diecie.
Faszerowana cukinia
Składniki:
- Mała cukinia
- Pieczarki (5 sztuk)
- Cebula (1/2 sztuki), por lub szczypiorek
- Mięso z piersi kurczaka
- Olej rzepakowy
- Przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie)
Cebulę, bądź por kroimy drobno i podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przyprawiamy czym lubimy. U mnie sól himalajska, pieprz, zioła prowansalskie. Dodajemy również drobno pokrojone pieczarki. Cukinię myjemy, przecinamy na pół, wydrążamy nasiona i farsz wykładamy na tą właśnie cukinię. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy tartym serem, bądź plasterkami zottarelli i do piekarnika na 20 minut.
To życzę smacznego.
jak ja uwielbiam takie zapiekanki
OdpowiedzUsuńTo jest nas dwie :)
UsuńOdrzucam mięso lub zastąpię cieciorką i robię :D
OdpowiedzUsuńWszystkie chwyty dozwolone :)
UsuńUwielbiam takie dania gdzie jest dużo smaków w jednym. Dania jednogarnkowe, zapiekanki z makaronem czy właśnie takie zapiekane cuda. Oj zrobiłaś smaka:)
OdpowiedzUsuń