Na raz jest w sam raz - tomaty.pl
Pamiętam jak będąc małą dziewczynką spędzałam letnie wakacje na wsi u moich dziadków. To był błogi czas, pełen zabaw, wygłupów. Życie na wsi toczyło się całkiem inaczej niż w mieście. Uwielbiałam tam spędzać całe piękne, ciepłe lato. Najbardziej jednak uwielbiałam prace w ogrodzie warzywnym. Rosło tam wszystko pięknie, pielęgnowane przez moją babcię. Najbardziej jednak zapadła mi uprawa pomidorów. Patrzenie jak dojrzewają te piękne czerwone owoce na słońcu , pamiętam jak dziś. Zajadałam się nimi ciągle, w różnej postaci, a najlepiej smakowały prosto z krzaczka.
Pomidory są bardzo zdrowe i wartościowe, mają dużo witaminy C i E, mnóstwo beta-karotenu. Pomidory posiadają również sporo pierwiastków mineralnych takich jak potas.
Z pomidorami powinny zaprzyjaźnić się panie, które chcą się odchudzić, gdyż w większości składają się z wody, a co za tym idzie są niskokaloryczne.
Jak zachować smak i składniki odżywcze pomidorów? A no warto konsumować np koncentraty pomidorowe. Chociaż ciągle powszechne jest przekonanie, że najzdrowsze są surowe warzywa to eksperci ds żywienia twierdzą, ze ich postać przetworzona może być również wartościowa. Dotyczy to szczególnie przetworów pomidorowych takich jak koncentrat, pomidory w puszcze czy passata.
W ostatnim czasie miałam okazję przetestować koncentrat pomidorowy czarnomorski od tomaty.pl.
Według informacji na etykiecie to produkt bezglutenowy. Składniki:
przecier pomidorowy skoncentrowany, zawartość suchej masy 25%. (w jednym
pomidorze jest około 5% ekstraktu). Otrzymałam do przetestowania dwie
saszetki o masie netto 70g. Jedynym minusem jaki zauważyłam była krótka data terminu przydatnosci na
saszetce (najlepiej spożyć przed 24.02.2018r.), musiałam się spieszyć
by nie przekroczyć danego terminu.
Testując produkt zależało mi poznać go jak smakuje w różnych warunkach, na ciepło i zimno. oczywiście pierwszym krokiem było wypróbowanie go samodzielnie, bez zbędnych dodatków.
Na ciepło:
1. Koncentrat dodałam do farszu, z którego przygotowałam pyszne paszteciki z ciasta francuskiego
2. W pysznej zupie pomidorowej również zastosowanie znalazł koncentrat pomidorowy
Na zimno:
1. Do mini kanapek, do koncentratu dodałam trochę ulubionych ziół.
2. Do kanapek z wędliną, wiem nie wyglądają za apetycznie, ale mężowi smakowały :)
3. Do parówki na ciepło. Dzieciom najbardziej smakował w tej postaci
Chętnie bym wypróbowała go do innych potraw, bo bardzo lubię pomidory i wszystko co z nimi związane, ale próbki mi się skończyły :).
Reasumując koncentrat w testach wypadł bardzo dobrze. Ma delikatny pomidorowy smak, można go spożywać zamiast ketchupu, smakuje dorosłym i również dzieciom. Bardzo dobrze sprawdzi się w innych potrawach m.ni. sosach do makaronu, pizzy, dań typu fasolka po bretońsku czy leczo. Nadaje się również bezpośredniego jedzenia, do kanapek, wędlin czy kiełbas.
Smacznego :)Na ciepło:
1. Koncentrat dodałam do farszu, z którego przygotowałam pyszne paszteciki z ciasta francuskiego
Przepis na farsz:
250gram pieczarek drobno pokrojonych
250gram pieczarek drobno pokrojonych
kawałek pora (biała część, drobno pokrojona)
250 gram szpinaku
250 gram szpinaku
kawałek sera feta
koncentrat pomidorowy czarnomorski
przyprawy: sól, pieprz, ulubione zioła
Por zeszklić na patelni, dodać pieczarki, później szpinak, poczekać aż się wszystko zwiąże, dodać dwie łyżki koncentratu, ser feta i dusić do rozpuszczenia się. Po wystygnięciu farsz nakładać na ciasto francuskie bądź drożdżowe, posmarować jajkiem i do piekarnika.
2. W pysznej zupie pomidorowej również zastosowanie znalazł koncentrat pomidorowy
Na zimno:
1. Do mini kanapek, do koncentratu dodałam trochę ulubionych ziół.
2. Do kanapek z wędliną, wiem nie wyglądają za apetycznie, ale mężowi smakowały :)
3. Do parówki na ciepło. Dzieciom najbardziej smakował w tej postaci
Chętnie bym wypróbowała go do innych potraw, bo bardzo lubię pomidory i wszystko co z nimi związane, ale próbki mi się skończyły :).
Reasumując koncentrat w testach wypadł bardzo dobrze. Ma delikatny pomidorowy smak, można go spożywać zamiast ketchupu, smakuje dorosłym i również dzieciom. Bardzo dobrze sprawdzi się w innych potrawach m.ni. sosach do makaronu, pizzy, dań typu fasolka po bretońsku czy leczo. Nadaje się również bezpośredniego jedzenia, do kanapek, wędlin czy kiełbas.
Nowoczesne
technologie gwarantują, że aktualnie proces pasteryzacji nie ma
negatywnego wpływu na zawartość substancji odżywczych w przetworach.
Pomidory poddawane są działaniu wyższej temperatury przez bardzo krótki
czas, po czym zostają szybko schłodzone.
- Taki przebieg procesu sprawia, że większość cennych składników zostaje zatrzymana w przetworach, podobnie jak zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/news-fakty-i-mity-o-pomidorach-i-przetworach-pomidorowych,nId,2274152#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
- Taki przebieg procesu sprawia, że większość cennych składników zostaje zatrzymana w przetworach, podobnie jak zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/news-fakty-i-mity-o-pomidorach-i-przetworach-pomidorowych,nId,2274152#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Nowoczesne
technologie gwarantują, że aktualnie proces pasteryzacji nie ma
negatywnego wpływu na zawartość substancji odżywczych w przetworach.
Pomidory poddawane są działaniu wyższej temperatury przez bardzo krótki
czas, po czym zostają szybko schłodzone.
- Taki przebieg procesu sprawia, że większość cennych składników zostaje zatrzymana w przetworach, podobnie jak zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/news-fakty-i-mity-o-pomidorach-i-przetworach-pomidorowych,nId,2274152#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
- Taki przebieg procesu sprawia, że większość cennych składników zostaje zatrzymana w przetworach, podobnie jak zachowana jest również pełnia pomidorowego smaku.
Czytaj więcej na http://www.styl.pl/zdrowie/news-fakty-i-mity-o-pomidorach-i-przetworach-pomidorowych,nId,2274152#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
Też lubię pomidorowe dania u mnie konentrat tez testowany i na zimno i na ciepło. Bardzo fajne propozycje pierwsza ze szpinakiem już pisałam że go uwielbiam :) super sprawa a przemycenie go przed dziećmi czy wyczuły? Myślę że z dodatkiem koncentratu nie jest aż tak wyczuwalny i wszystkim smakowało ;)
OdpowiedzUsuńDzieci nie wyczuly szpinaku :-D wszystko bylo wysmienite, a mlodszy syn dzisiejsza pomidorowke zjadl z podwojna dokladka
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńW takiej wersji koncetrat pierwszy raz widzę, zazwycza w puszce albo słoiku a tu proszę w saszetce.
OdpowiedzUsuńto akurat próbka do testowania, ale nie martw się są w puszcze i słoiczku też :)
UsuńLubię takie rozwiązania bo zużyje coś za jednym razem i mam pewność że reszta się nie zepsuje.
OdpowiedzUsuńTo prawda, podobno pomidory mają tak dużo zdrowie, że nawet po obróbce jeszcze sporo w nich zostaje. Ja akurat nie przepadam za pomidorami ale sałatkę pomidorową (z dużą ilością ogórka kiszonego) uwielbiam:)
OdpowiedzUsuń