Ksylitol - naturalny zamiennik cukru?
Ostatnio dużo słyszałam dobrego o ksylitolu inaczej cukier brzozowy, że jest zdrowszy od zwykłego cukru, czy że ma mniej kalorii. Postanowiłam sama go przetestować.
Na tapetę wzięłam słodzik stołowy- Zielony listek
Opakowanie 250gram cena około 14zł.
Czym jest ksylitol?
Ksylitol to substancja pochodzenia naturalnego pozyskiwana z kory
brzozy, która może być stosowana jako substytut zwykłego cukru. Jest tak
samo słodki, jednak zawiera 40% mniej kalorii. podobnie jak cukier może
być używany do przygotowywania potraw w szerokim zakresie temperatur.
Ksylitol wywołuje intensywne i odświeżające, a zarazem chłodzące uczucie w ustach.
Zalety ksylitolu
Najwartościowszą zaletą ksylitolu jest
to, że bardzo wolno podnosi glukozę we krwi. Wynika to z faktu, iż jego
metabolizm odbywa się niemal bez udziału insuliny. Ponadto kaloryczność ksylitolu ocenia się na dużo niższą niż cukru białego – niemal o 40% mniejszą.
Wszystko to sprawia, iż polecany jest wszystkim z zaburzeniami
tolerancji glukozy (cukrzyca typu I i II) oraz osobom pragnącym
zredukować masę ciała (stosujących dietę odchudzającą).
Wady ksylitolu
W małych ilościach ksylitol uznawany jest za nie szkodliwy. W większych może wywoływać podrażnienie układu pokarmowego. Zalecana dawka ksylitolu to 15g, czyli 3 małe łyżeczki.
Poleca się stopniowe dodawanie tej substancji do jadłospisu – dobrze
jest na początek przyzwyczajać organizm do jej działania. Należy mieć na
uwadze fakt, iż organizm początkowo wytwarza zbyt małą ilość enzymów
mogących strawić ksylitol. Zjawisko dostosowania do trawienia trwa
zazwyczaj kilka dni.
Jak widać ksylitol ma wiele zalet. W porównaniu z cukrem wypada korzystniej i na pewno jest to zdrowsza alternatywa . Można go stosować do słodzenia herbaty, kawy czy wypieków.
wow such a pretty post dear thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in lahore
Robiłam ostatnio batony dla męża. Najpierw zrobiłam taki z cukrem, masłem i czekoladą bo wiedziałam, że się uda a teraz szukam zamienników. Zamiast masła olej kokosowy, a zamiast cukru będzie miód lub właśnie ksylitol. Ciekawe czy zachowa swój smak.
OdpowiedzUsuńw miare słodki jest ale warto szukać zamienników
OdpowiedzUsuń